Keramik av Berndt Friberg

Berndt Friberg arbetade under sina tidiga år tillsammans med bland andra Wilhelm Kåge och Stig Lindberg, detta som anställd drejare på Gustavsberg. 

Keramik Berndt Friberg

Mästaren av glasyrer

Till en början så gjorde Berndt Friberg inga egna skapelser, men sedan började han med egen formgivning som blev succé under flertalet utställningar. 

Fribergs gjorde skålar och vaser i enkla former men med en otrolig lyster i glasyrerna. Harpälsglasyren är en glasyr bestående av små, små streck som likar en harpäls. Berndt Friberg, hade en liten vaxduksbok där han skrev ner alla sina glasyrrecept men detta blev en väl bevarad hemlighet.  

Berndt Fribergs keramik såldes på många ställen men hans försäljning på Nordiska Kompaniet i Stockholm var väldigt framgångsrik.  

Keramik Berndt Friberg

Berndt Friberg kom att arbeta på Gustavsbergs porslinsfabrik ända fram tills sin död 1981. Han arbetade både med den klassiska harpälsglasyren och en glansigare glasyr som han döpte till aniara-glasyren. Det är dock hans vaser i harpälsglasyr som är de mest eftertraktade idag. 

Fribergs Studiohand finns alltid inpressad i godset på hans föremål, det står allt som oftast också inristat Friberg eller en inpressad stämpel med initialerna BF.

Mellan 1941-1974 daterade han sin keramik med en årsbokstav, K-Ö (1941-1958), a-f (1959-1964) G-P (1965-1974). 

Gratis Värdering

Om du har föremål av Berndt Friberg som du vill sälja eller få värderade så är du varmt välkommen att kontakta oss på Planet Rooms för en kostnadsfri värdering av dina föremål.

Vi köper även annan Skandinavisk keramik från exempelvis Carl-Harry Stålhane, Gunnar Nylund & Axel Salto

Värdering

Har du keramik av Berndt Friberg som du vill sälja? Vi hjälper dig gärna med en kostnadsfri värdering av din keramik av Berndt Friberg!  För snabbast återkoppling skicka gärna in en beskrivning av vasen eller skålen som du vill få värderade samt bilder nedan. Det går självklart också bra att kontakta oss på mail.

Namn(Obligatoriskt)
Dra filer hit eller
Max filstorlek: 50 MB.