Flora Danica - Royal Copenhagen

Flora Danica från Royal Copenhagen har många gånger benämnts som en av världens mest exklusiva serviser.

Flora Danica porslin

Svårslagen elegans

Varje del av denna fantastiska servis är handgjord. 

Dekorerad med 24 karats guldfärg och en måleriteknik som endast ett fåtal porslinsmålare bemästrar är denna servis en av världens mest exklusiva. Flora Danica är dekorerad med växter från praktverket "Icones florae danicae" som består av drygt 3000 handkolorerade kopparstick med växter från bland annat den danska floran. Bildverket tog från det att det började att produceras 123 år att färdigställa. 

Uppkomst

1790 gav kronprins Fredrik uppdraget till den kungliga porslinsfabriken att tillverka en servis utifrån bildverket med den danska floran. 

Enligt historien var servisen tänkt att bli en gåva från Kristian VII till den ryska kejsarinnan Katarina den stora, men tyvärr hann hon avlida innan servisen blev klar 1802. Servisen användes istället första gången för Kristian VII födelsedagsmiddag 1803 och sedan dess utökades beställningen av servisen för det danska hovet till att omfatta totalt 100 kuvert. Flora Danica är den enda 1700-tals servisen som än idag är i produktion. 

Äggkopp Flora Danica

Servisen användes flitigt på kungliga födelsedagar, bröllop och nyårsfiranden ända fram tills 1990. Flora Danica-servisen kom att bestå av drygt 1800-delar som till stor del än idag finns i den danska kungafamiljens ägor. Den är således världens största bevarade servis. 

Flora Danica-servisen finns naturligtvis inte bara i kunglig ägo utan har även sålts i stora mängder genom åren och som sagt så producerar man än idag servisen. Den pryds inte enbart av växter utan har även gjorts med exempelvis svampar, djur och fiskar som ni ser på bilden ovan. 

Spannet på föremål i Flora Danica servisen är brett, alltifrån så väl små äggkoppar och askfat till stora mäktiga terriner och den maffiga isklockan. Alla delar är dock skapade med imponerande precision. 

Flora Danica idag

Flora Danica är än idag mycket populär. Om du har enstaka delar eller en hel servis av Flora Danica som du vill sälja eller få värderad så är du varmt välkommen att kontakta oss på Planet Rooms för en kostnadsfri värdering av dina föremål.

Vi köper och värderar även annat porslin från Royal Copenhagen såsom exempelvis Musselmalet

Värdering

Har du Flora Danica-porslin som du vill sälja? Vi köper både enstaka delar och hela serviser. Vi hjälper dig gärna med en kostnadsfri värdering av ditt Flora Danica. För snabbast återkoppling skicka gärna in en beskrivning av porslinet som du vill få värderat samt bilder nedan. Det går självklart också bra att kontakta oss på mail.

Namn(Obligatoriskt)
Dra filer hit eller
Max filstorlek: 50 MB.