Keramik av Carl-Harry Stålhane

Carl-Harry Stålhane är tillsammans med Gunnar Nylund den mest kända keramikern på Rörstrands porslinsfabrik. 

produkt_singel_hero-min

Carl-Harry Stålhane på Rörstrand

Som ett av 1900-talets största namn har han haft ett avsevärt inflytande på skandinavisk design. Carl-Harry föddes 1920 i Mariestad och började studera fajansmåleri vid Rörstrands porslinsfabrik. Han anställdes som fajansmålare 1939, han fick sedan testa på drejskivan vilket ledde till vidare studier på Grünewalds målarskola och sedan studier i Paris. Han kom tillbaka till Rörstrand på slutet av 1940-talet och tog så småningom över efter Gunnar Nylund som Rörstrands konstnärliga ledare. 

Fajansmåleri och nyskapande glasyr var en stor del av hans signum, och idag är keramik av Carl-Harry Stålhane värdefulla objekt som många eftertraktar.

produkt_singel_02

Designhuset i Lidköping

1973 var Carl-Harry 53 år och bestämde sig att öppna sin egen studio i Lidköping som han kallade för Designhuset. 

På Designhuset blev hans formgivning mer inspirerad av jordglasyrer och leror. Designhuset skulle fungera lite som en experimentverkstad och ett idécentrum där han själv kunde experimentera med olika glasyrer. Han startade Designhuset tillsammans med drejaren Kent Ericsson. På Designhuset arbetade även under åren Timo Sarvimäki, Matti Sutinen och under några år även Henrik Allert som formgivare. 

Hans keramik från designhuset karaktäriseras av lite "murrigare" färger och grövre keramik och stämpeln är ett S under ett litet tak. 

Carl-Harry Stålhane idag

Carl-Harry Stålhane är idag en av de mest populära formgivarna på Rörstrand. Hans föremål från tiden på Designhuset är idag relativt lågt värderade medans föremål med vackra glasyrer från Rörstrand kan kosta stora summor.

Om du har keramik av Carl-Harry Stålhane som du vill sälja eller få värderad så är du varmt välkommen att kontakta oss på Planet Rooms för en kostnadsfri värdering av dina föremål.

Vi köper även annan Skandinavisk Keramik av bland andra Gunnar Nylund, Axel Salto och Berndt Friberg

Värdering

Har du keramik av Carl-Harry Stålhane som du vill sälja? Vi hjälper dig gärna med en kostnadsfri värdering av dina keramik. För snabbast återkoppling skicka gärna in en beskrivning av föremålet/föremålen som du vill få värderade samt bilder nedan. Det går självklart också bra att kontakta oss på mail.

Namn(Obligatoriskt)
Dra filer hit eller
Max filstorlek: 50 MB.